Kvinnokommitténs uttalande 8 Mars 2015

2013, Sverige: Enda kvinnan på en arbetsplats i restaurangbranschen utsätts för sexuella trakasserier. 2014: Samma kvinna får sparken. Anledningen? Hon sjukskrev sig för psykisk ohälsa. Det här är inget ovanligt i dag.

Kraven på kvinnor att vara övermänniskor som inte tar åt sig av någonting är vardag för de flesta. Men det kan ta mig tusan få den starkaste att gå sönder. Samhället har omänskliga krav på oss kvinnor. Vi ska vara övermänniskor som tar hand om både ekonomi och hem. Vi ska vara perfekta på alla sätt och vis.

Många av oss är så vana vid de patriarkala strukturer vi lever i, att vi inte ens märker dem själva. Faktum är att vi dagligen tvingas att hävda oss på jobbet, arbeta hårdare & mer, men fortfarande med sämre betalt än männen. Allt för att vi ska passa in i de patriarkala normer vi lever i. Det här måste få ett slut.

Vi ska inte tvingas slita ut oss, psykiskt och fysiskt, för att få en legitim plats i den här världen. Vi ska inte behöva acceptera att våra kollegor som är män, får bättre lön än oss i relation till det arbete vi utför. Tjejer, kvinnor, flickor! Vi måste lära oss att ta hand om varandra, och inte bidra till att upprätthålla könsmaktsordningen. Vi måste sluta döma varandra, och istället stötta.

Med detta sagt: en uppmaning till oss kvinnor att ta varandras händer, på arbetsplatsen, på internet, hemma, på gatorna, i kommentarsfälten. Vi måste bli bättre på solidaritet. Tillsammans är vi så otroligt starka, oavsett kön! Så ge oss era händer och håll oss om ryggen; på arbetsplatsen, på gatan, på nattklubben. Acceptera inte sexism och mansdominans!

Säg till kollegan när den drar det där "roliga skämtet" som fick tjejen på din arbetsplats att tappa ytterligare en del av sig själv. Stå upp för ett jämlikt samhälle. Säg ifrån när du som kollega ser kocken ta sig rätten att tafsa på servitrisen. Vi har alla ett ansvar om vi vill ha ett bättre samhälle. JA, även ni män.

Tillsammans kan vi förändra, men det kräver kunskap och organisering. Vi måste lära oss de rättigheter vi har som arbetare, och ta tillbaka makten. Vi måste veta vad det är vi i över 100 år har kämpat för. En jämlik arbetsmarknad. För alla. Vi har sagt det förut, och vi säger det igen:

INGEN KLASSKAMP UTAN KVINNOKAMP!"

/SAC Syndikalisternas kvinnokommitté