Kvinnojour betalade ut lönefodran

Idag möttes Stockholms LS och kvinnojouren Terrafem i Tingsrätten. Tvisten slutade med en förlikning och LS medlem kompenseras med 22 000 kronor.

Under ett år låg Stockholms LS i konflikt med kvinnojouren Terrafem. Orsaken var att en medlem stängts av från arbetet en månad innan anställningen skulle upphöra. Idag förlikades parterna i Stockholms tingsrätt. Medlemmen kompenseras med 22 000 kronor. Sofie Nohrstedt från Stockholms LS var förhandlare i ärendet.

-  Det var första gången jag var i Tingsrätten under mina år som förhandlare i LS. Medlemmen slapp bli lurad på pengar och fick kompensation. Nu ska vi hålla i introduktioner för nya medlemmar. Hon på arabiska och jag på svenska. Om någon vill hjälpa till och pratar till exempel thai eller spanska – hör av er till mig!

Sthlms LS avbryter idag alla fackliga stridsåtgärder mot Terrafem. Den berörda medlemmen, som vill vara anonym, är nöjd med förlikningen trots att Stockholms LS såg sig tvungna att ta Terrafems relativt låga bud.

- Vi har visat vad vi tyckte var fel. Uppgörelsen är ok eftersom Terrafem har ekonomiska svårigheter. Vi vill inte förstöra för kvinnor som söker sig till Terrafem för att få hjälp.

Som juridiskt ombud hade Stockholms LS hjälp av SAC:s fackliga samordnare John Nordmark.

- Stockholms LS har verkligen satt ner foten och kämpat på i det här ärendet. Det har tagit lång tid men ärendet fick en hedersam avslutning. Lärdomar som kan dras är att det är viktigt att hålla koll på hur mycket tid du arbetar och att du får rätt betalt.