Konflikten på Aleris avslutad för tillfället

Aleris häver lockouten av sina anställda och SAC:s driftsektion drar i sin tur tillbaka sitt varsel av blockad mot övervakningssystemet ParaGå.

Driftsektionen Södermalms hemtjänst är inte nöjda med att de måste använda ParaGå, men är stolta över att de tagit strid mot övervakningen som de uppfattar som katastrofal både för sig själva och de äldre. De är mycket nöjda med att förhållandena inom hemtjänsten och problemen med ParaGå fått så stor uppmärksamhet.
 
Sedan första maj, när ParaGå infördes, har många upprörda röster höjts mot systemet. Både från äldre, anhöriga och hemtjänstarbetare. Sektionens medlemmar gick från ord till handling och satte ParaGå i blockad med hänvisning till försämrad arbetsmiljö och omvårdnad.
 Deras strid för bättre arbetsmiljö är i förlängningen en strid för oss alla.
 
Konflikten visar med all önskvärd tydlighet vad det innebär att vara med i en stridbar fackförening och att kunna agera tillsammans med stöd av andra. Vi vill passa på att tacka alla som har deltagit i konflikten och visat solidaritet.
 
Så länge vi har ett samhälle som är indelat i de som arbetar och de som lever av andras arbete, kommer konflikter som den här vara en naturlig del av tillvaron. Om vi aldrig tar strid, kan vi aldrig vinna. För en hemtjänst med tid både för en kopp kaffe och kisspauser!

 

/Liv Marend

Generalsekreterare SAC Syndikalisterna

 

Kritiken mot övervakningen har synts i många olika sammanhang. Här följer ett axplock av artiklar.

 

Aftonbladet

 

ETC

 

Feministiskt perspektiv

 

Södermalmsnytt

 

Dalademokraten

 

Eskilstunakuriren