Konflikt på Gittans Vägkrog

Just nu pågår det en konflikt mellan Jönköpings Hotell- och restaurangsyndikat (JHRS) och Gittans Vägkrog, ett snabbmatställe, i Jönköping.

Konflikten handlar om brott mot lagen om anställningsskydd, LAS, strul med löner och frågor rörande arbetsmiljön.

– Detta är dessvärre inga ovanliga saker inom restaurangbranschen. Det pågår mycket skumma saker kring arbetsvillkoren för dem som lagar luncherna, serverar maten, häller upp kaffe, lägger upp bullar och diskar på stadens restauranger och caféer. Detta är inte en enskild händelse,säger Kalle Jonzon från Jönköpings LS.

Första förhandlingen hölls i augusti. Vi fick igenom en del av våra krav, bland annat utbetalning av utebliven lön och att vår medlem inte skulle skickas hem från schemalagda pass utan lön. Andra anställda har dock, eftersom de inte ville bråka, fortsatt att skickas hem från sina pass utan lön.

Konflikten fortsätter dock eftersom arbetsköparen vägrat betala skadestånd till Jönköpings LS för brott LAS och medbestämmande lagen, MBL

Efter tre månaders fruktlösa försök att få till ett nytt datum varslade JHRS om stridåtgärder, innefattande bland annat varumärkesbränning och blockad.

Detta ledde till en andra förhandling. På denna var ägaren inte närvarande utan endast den advokat han anlitat. Advokaten sa vid förhandlingen att han inte hade något mandat att förhandla utan att han bara kunde ta emot information om vad varslet gällde. Detta är ännu ett förhandlingsbrott då den var utlyst som en MBL-förhandling vilket innebär att de som kommer till förhandlingen måste ha mandat i nämnda konflikt.

– Jag tycker bara att det är tråkigt att min chef inte tar facket på allvar och att vi nu måste ta till åtgärder, säger Therese.

Vi i Jönköpins LS har därför valt att vända oss till media för att uppmärksamma konflikten och samtidigt förbereda oss för kommande stridsåtgärder.