Kommunal kände till spionkameror

Ordföranden i Kommunals trafiksektion kände till kameraövervakning av de anställda, men höll tyst och hävdade sedan att han inget vetat.

I december förra året skrev Kommunals fackklubb i informationsbladet Råstanytt att de inte hade fått information om den dolda kameraövervakningen förrän övriga anställda fick det, den 11 december. Busslink har nu lämnat in ett protokoll till Datainspektionen som bevisar att Kommunal visste om kamerorna redan första oktober då Busslink höll en
information.

I ett MBL-protokoll från mötet i oktober framkommer att Bengt Bryung (ordförande i Kommunals trafiksektion) var där tillsammans med Larsa Sandström (förhandlingschef på Busslink och tidigare ordförande i Kommunals trafiksektion).

I protokollet står att: "Busslink informerade om att man avser att kameraövervaka trafikområde Råsta för att komma till rätta med skadegörelse mot bussar, lokaler."

I protokollet har Kommunal inte skrivit in någon kritik mot uppsättandet av kamerorna, inte heller ifrågasätter man att skyddsombuden inte fått se en enda saboterad buss. Däremot går Bengt Bryung med på att informationen ges under tystnadsplikt. Det vill säga att han inte får vidarebefodra någon information om kamerorna till Kommunals medlemmar.

Kamerorna har övervakat Kommunals medlemsmöten i restaurangen, utsidan av fackexpeditionen och skåpen där anställda delat ut flygblad samt pratat om sin arbetssituation. Väktare har från ett dolt rum övervakat anställda dygnet runt, och när exempelvis flygblad delats ut har man direkt gått ut och hållt upp dessa mot kameran för att ”säkra bevis”.

Flera anställda som hade fackliga papper i sina skåp utsattes för visitationer där chefer beslagtog till exempel protestlistor och medlemsansökningar. Många undrade hur cheferna alltid lyckades hitta rätt skåp, det pratades om att en spion fanns på Råsta. I efterhand liknar historien en hel spionfilm.

Artikel från Råstaarbetaren
http://www.sbss.se

Tidigare artiklar om kameraövervakningen:

Busslink medger att man ljugit om sabotage

Hundratals förare utsatta för olaga övervakning

Förhör på Råstagaraget leder till blockad