Insamling för en rättvis vinhandel

Stöd våra kamrater i Sydafrika! SAC organiserar just nu en insamling för lantarbetarfacket CSAAWU som organiserar arbetare på vingårdar som exporterar till Systembolaget.

Efter storstrejken 2012 har repressionen varit hård i Sydafrika och när CSAAWU nyligen försökte försvara elva medlemmar i arbetsdomstolen har denna dömt facket att betala ett skadestånd som hotar att försätta organisationen i konkurs.

Sätt in ditt bidrag, litet eller stort, på SAC:s internationella solidaritetsfond. Bankgiro 598-8829. Märk inbetalningen: Rättvis vinhandel.

*

Så här säger Lizette som jobbar på en vingård i Stellenbosch:

”I tolv år har jag jobbat för samma gårdsägare som s k permanent säsongsarbetare. Minimilönen räcker inte till någonting. När jag betalt mat, el, medicin, skolavgifter, skoluniformer och arbetskläder finns ingenting kvar. Jag är helt beroende av hjälp från släktingar för att klara mig. Under skördetid måste vi plocka tre druvrader varje dag annars får vi inte ens minimilön. Det är svårt att hinna med och efter arbetsdagen orkar jag ibland inte ens laga middag till mina barn.

I huset där jag bor på farmen finns inget vatten och bara en toalett per två familjer. Förra året gjorde min pojkvän slut och lämnade mig ensam med våra två döttrar. Då försökte gårdsägaren vräka mig för att istället kunna inhysa en helårsanställd man. Samma sak hände med tre andra ensamstående kvinnor, bland annat en pensionerad änka som förlorat både sin make och son som båda arbetade på gården. Men facket hjälpte oss och vi kunde bo kvar.”

*

SAC syndikalisterna är en del av kampanjen Rättvis vinhandel, som kräver schyssta villkor för arbetare i hela värdekedjan av vin som säljs i Norden. Kampanjen består av fackföreningar och organisationer i Sydafrika, Argentina, Chile, Sverige och Finland.