Imorgon möter vi Sundsvall Energi i Arbetsdomstolen

Imorgon fredag 14/11 möter Sundsvalls LS av SAC Syndikalisterna företaget Sundsvall Energi i Arbetsdomstolen, detta eftersom arbetsgivaren nekat medlemmarna i sektionen på värmeverket ledighet för en utbildning i arbetsrätt.

Såhär kommenterar Lars Svensson, Norrköpings LS studiekommitté, rättegången.

Detta kan inte handla om något annat än att de ansvariga på Sundsvalls Energi försöker tysta sina anställda – mycket allvarligt. Ännu värre eftersom Sundsvalls Energi är helägt dotterbolag till Sundsvalls kommun, där de anställda är medborgare och skattebetalare.
Den här attityden, att vilja sopa problemen under mattan istället för att lösa dem och tysta kritik istället för att lyssna, är tyvärr vanlig hos arbetsgivare. Ett stort hot mot den lilla demokrati som finns på våra arbetsplatser.
När och hur fackligt aktiva får bilda sig kan aldrig bara vara upp till deras arbetsgivare. Rätten till bildning är därför något fackföreningsrörelsen alltid behövt kämpa för – och har tack vare det starkt lagskydd. Därför är frågan principiellt viktig.
Ett företag i offentlig sektor ska helt enkelt respektera sina anställdas rättigheter. En lokal fackklubb är arbetarens bästa skydd och röst i en företagsorganisation. Allt stöd till sektionen på Sundsvalls Energi. Fackliga rättigheter är mänskliga rättigheter.