Facklig seger på Berns

SAC-medlemmar återanställda på Berns. Efter att SAC organiserat blockader i över en månad har de sparkade medlemmarna fått jobbet tillbaka.

Alla tre syndikalisterna som tidigare jobbade på Berns i Stockholm blir nu återanställda, konstaterar förhandlarna från Västerorts och Solna LS.

NCA och arbetsköparorganisationen Almega som till en början vägrat förhandla med syndikalisterna bjöd den 3 april in till förhandling efter mer än en månads konflikt. Den 26 februari hölls första blockaden och under mars månad har många syndikalister från Stockholm och andra städer sympatiserat med de tre avskedade genom att ställa upp i blockaderna. Blockader speciellt på de för Berns välbesökta fredags och lördags nätterna gjorde att pressen var hög på NCA. Därmed påbörjades förhandlingar som snabbt klarades ut då NCA presenterade möjligheten för de tre medlemmarna att återvända till sin arbetsplats Berns.

Konflikten har haft ett fult förspel då arbetarna först fått kontrakt där det varit skrivet att de varit fastanställda, men samtidigt haft noll procents tjänstgöringsgrad. Detta är inte förenligt med LAS (Lagen om Anställningsskydd) och syndikalisterna lyckades ändra anställningsförhållandena för två av sina medlemmarna innan de plötsligt fick sparken. En av dem hade precis ansökt om pappaledighet och fick som svar ett varsel om avsked. Den tredje medlemmen på Berns som förlorat sitt jobb behövde Berns inte ens varsla om avsked. Han jobbade fortfarande under det osäkra kontraktet, utan tjänstgöringsgrad, och NCA slutade helt enkelt att ge honom pass.

Syndikalisternas svar på NCAs brott mot arbetsrätten var att organisera mjuka och hårda blockader återkommande varje vecka. Hundratals gäster sympatiserade och övertalades att inte gå in på Berns. Oftast gick det lungt till, men en kväll försökte ett par gäster ta till våld mot blockadvakterna – detta utan att närvarande poliser ingrep. Polisen försökte även ett par kvällar öppna upp hårda blockader och grep några blockadvakter misstänkta för egenmäktigt förfarande.

De tre syndikalisterna är glada över att komma tillbaka till jobbet och även för att en av dem nu kan ta ut sin pappaledighet. De kommer nu tillbaks till jobbet med alla rättigheter garanterade, organiserade i en sektion och med nyttig kamperfarenhet. Säkert kommer nu cheferna tänka till en extra gång innan de ger sig på någon syndikalist.

Solna LS av SAC
Adress: Skogsbacken 13 NB, 172 41 Sundbyberg, närmaste T-bana Näckrosen.
Telefon: 08-290585
E-post: solna.ls@sac.se
Hemsida: www.sac.se/LS/Solna

Västerorts LS av SAC
Adress: Fredrika Bremers Gata 5, 129 50 Hägersten
Telefon: 073-969 42 68
E-post: vasterorts.ls@sac.se