För gemenskap och kollektiv styrka

När jag besöker Socialt center i Folkets Husby har verksamheten varit i gång i ett halvår. Arvid Håkansson från Solna LS är där varje tisdag för att ge besökare svar på frågor kopplat till arbete eller hjälpa till med något annat. Det går också att få råd kring juridik och bostad i samarbete med andra organisationer.

Socialt center i Husby Stockholm

– Där har du Magnus från Jurema sen brukar det vara andra jurister från den firman. Och så har vi Ort till ort här som håller på att driva ett ärende i Sundbyberg. Jag har för mig att det var nyanlända från den stora vågen 2016 och nu försöker kommunen kasta ut dem på gatan, berättar Arvid och visar mig var i lokalen de olika representanterna befinner sig.
Han tror att det var juristbyrån Jurema som började dra i trådarna för att starta ett socialt center här. SAC drogs in i det tillsammans med bostadskamp-gruppen Ort till Ort.

TIPS OCH TRIX
Kamrater från Solna LS, Stockholms LS och generalsekreteraren Erik Bonk  ser till att det finns representanter från SAC på plats varje tisdag. I en rapport från april beskrev Erik syftet med det sociala centret:

Syftet har varit att skapa gemenskap bland människor med liknande problem för ökad kollektiv styrka samt erbjuda juridisk och allmän rådgivning till de boende och arbetande i och kring Husby, bjuda på fika och lyssna på människors problem för att kunna ge tips, trix, hjälp och råd utan krav på motprestation. Ett öppet och reservationslöst mottagande av människor med fokus på det lilla för att på sikt kunna påverka det stora i migrations- bostads- och arbetsrelaterade frågor.

I uppstartsfasen var inställningen att det skulle få ta tid att få folk att hitta hit. Mycket flygbladsutdelning blev det i början men även affischering som fortfarande pågår.
– Den handlar inte om att komma snabbt i mål men det har verkligen gått mycket snabbare än vi räknat med. Det är jättekul, säger Arvid.

Arvid Håkansson Solna LS

FÖRSTA KONTAKTEN MED FACKET
Det rör sig i lokalen och grejer är på gång. Arvid, som är med i Solna LS förhandlingskommitté, har ett möte med flera personer som arbetat på samma ställe men inte fått lön på två månader. Han ska berätta för de nya medlemmarna hur förhandlingar med arbetsköparen är planerade och behöver fullmakt ifall det behöver drivas vidare till tingsrätten. Arbetarna har bott i Sverige i högst två år och SAC är deras första fackliga kontakt, som de fick genom det sociala centret i Husby. Arvid förklarar och en kamrat som är med översätter till hemspråket för dem som inte förstår. Även en representant från Vänsterpartiet är där för att ge en hjälpande hand. Arvid säger att de har samma intresse som oss av att bygga en arbetarrörelse.
– Det är ju kul att de vill vara här och hjälpa. Målet var att vi skulle hålla det partipolitiskt obundet och det är den linjen vi kör på fortfarande så att folk inte känner att det finns en politisk baktanke. Utan vi är här för att bygga en rörelse.

Flygblad socialt center husby arabiska och svenska

FRAMTIDEN
Ett annat mål med centret är att folk som är från Husby-trakten i framtiden ska kunna ta över och vara självgående med stöd från Solna- och Stockholms LS samt Centralkommittén.
– Vi är här och fostrar upp något lokalt liksom, säger Arvid.
Några nya grejer är på gång i projektet. De ska påbörja ett arbete med att försöka fånga upp vad folk pratar om här i området och kartlägga vilken slags upplysning som behövs bland de som bor här. Varannan tisdag kommer ytterligare en organisation finnas på plats. ”Ingen människa är illegal” har erbjudit sig att hjälpa till med asylfrågor.
– Det vi försöker med utöver kärnverksamheten är att skapa lite gött häng här. Nu har vi inte ställt fram det men vi har lite bordsspel. Tanken är att få ut lite schackbord också. Så att man kan komma hit och bara hänga och köpa billigt och gott fika. Vi känner fortfarande efter vad som funkar, berättar Arvid.
Mitt intryck av det sociala centret är mycket positivt och jag får inspiration att ta med mig till min LS i Norrköping. Jag hoppas fler tar sig tid att besöka Folkets Husby någon tisdag kl. 17-19.
– Alla är ju varmt välkomna att komma och hjälpa till, avslutar Arvid.

Text & foto: Solveig Betnér Informationsorganisatör SAC