En feministisk fackförening

SAC var den första fackföreningen i Sverige att kalla sig feministisk. Det är inte ett inlägg i en debatt. Vi ökar kvinnors makt i praktiken.

Ibland talas det om feministerna. Som om dessa vore några bestämda slags personer, några som ingår i en homogen ideologisk grupp där alla tycker samma sak. Med den betydelsen blir feminismen enbart en ideologi och en personlighetstyp. Därmed blir den också väldigt sårbar – den verkar stå och falla med en uppsättning offentliga personer. När det går dåligt i debatten upplevs feminismen vara i fara.

Det vi inte får glömma när debatterna går på kultursidor, hatsidor och bloggar är att feminismen är och alltid har varit, en praktisk kamp. Feminism är någonting som kan praktiseras av oss alla. SAC Syndikalisterna är en feministisk fackförening – och det är inte ett inlägg i en debatt utan något som vi med självklarhet vill ska ingå i vårt dagliga arbete. När vi kämpar för högre löner, bättre arbetsvillkor och kontroll över våra produktionsmedel är det också en feministisk kamp. Något som ökar kvinnors makt.

När vi praktiserar feminism så blir den inte sårbar. Inga TV-program, krönikor eller hatmejl kan sänka en feministisk praktik som förs systematiskt överallt. Inte heller blir interna konflikter och eventuella ”granskningar av feminismen” ett hot. Inom ramen för en vardaglig feminism kan vi också föra en diskussion, där det viktiga inte är vem som är feminist och inte, utan där fokus ligger på vad vi praktiserar, och hur vi bäst uppnår våra delmål. Vad vi faktiskt gör för att förbättra arbetande kvinnors liv.

Kvinnokampen står inte och faller med trender - den finns överallt där kvinnor vill förända sina liv.

/Fanny Hökby

SAC:s förlag Federativs  

<< Tillbaka