Därför blockeras Arlanda idag

Sedan klockan 08.00 på torsdagsmorgonen blockeras flera terminaler vid Arlanda flygplats av omkring sjuttio taxibilar och flera hundra organiserade taxiförare och andra friåkare. Bakgrunden är att Luftsfartverket (LFV) sedan länge har missgynnat friåkare ute på Arlanda.

Blockaden är en reaktion på de åtgärder som vidtagits av LFV. LFV har valt att hindra så kallade "friåkare", självständiga taxiförare och mindre bolag, från att få kunder genom att sätta upp staket som gör friåkarnas taxifiler otillgängliga. På så sätt har LFV begränsat friåkarnas möjligheter att försörja oss och därmed tvingat oss att vidta stridsåtgärder vid vår arbetsplats Arlanda flygplats.

Just nu är flera terminaler blockerade och en stor del av trafiken från och till Arlanda är begränsad. Passagerare hänvisas till tågtrafiken. Polis har sedan tidigare befunnit sig på platsen och försök har gjorts att bärga bort blockerande taxibilar. Förare har då blockerat bärgningsbilar med sina egna kroppar och blockaden har därmed kunnat fortsätta. Det rapporteras stundvis om en upprymd stämning på platsen men i nuläget är läget lugnt.

Stor-Stockholms Taxisektion, en syndikalistisk fackförening, uppmanar LFV att upphöra med trakasserierna mot friåkarna och sätta sig ned med de berörda parterna och en gång för alla lösa problemen ute på Arlanda. Friåkarna har gång på gång försökt lösa problemet i samförstånd med LFV och kollegor från de övriga företagen men hela tiden bemötts av kalla handen från LFV:s sida. Situationen är därmed både akut och desperat för friåkarna.

Stor-Stockholms Taxisektion

 

Äldre pressmeddelanden

Taxistrejk på Arlanda idag

Taxiblockad mot EU-toppmötet i Älvsjö

Taxistrejk i Stockholm är ett faktum

Taxiprotester i Stockholm