Civilkuragepris till anställda i Partille kommun

2013 års mottagare av SAC:s Civilkuragepris är Atbin Kyan och Iraj Yekerusta på gruppboendet Mellbygården i Partille. Prisutdelning sker 12 oktober klockan 15:00 på Göteborgs LS, Olof Palmes plats.

Den 12 oktober varje år firar SAC Syndikalisterna Civilkuragets dag till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg som mördades av nazister i sitt hem 1999.

Under dagen delar SAC ut ett pris till en eller flera personer som på visat mod och civilkurage i motståndet mot orättvisor och missförhållanden på sin arbetsplats.

2013 års mottagare av Civilkuragepriset är Atbin Kyan och Iraj Yekerusta på gruppboendet Mellbygården i Partille.

– Trots stora personliga risker har de vågat stå upp för sina åsikter om verksamheten. De har haft anställdas, brukares och anhörigas bästa för ögonen och kämpar fortfarande för en mer demokratisk arbetsplats, säger SAC:s generalsekreterare Liv Marend.

I februari blev Atbin och Iraj avstängda från sina tjänster på Mellbygården. Anledningen var att personalen genom sitt skyddsombud lämnat över en skrivelse till ledningen om förändringar som de skulle vilja se i den pedagogiska verksamheten. 

– Vi jobbar med utsatta människor och vår personalgrupp har velat utveckla pedagogiken. Vi är övertygade om att det är viktigt att lyssna på personalens erfarenhet av arbetet med de individer det handlar om. Vi har därför skapat ett dokumentationssystem, bildat en pedagogisk förening tillsammans med anhöriga och har vid flera tillfällen skrivit brev till kommunledningen om de förändringar vi vill se.  När våra idéer spreds och personal på andra verksamheter började prata ihop sig, svarade ledningen med att plötsligt stänga av mig och Atbin Kyan, säger Iraj Yekerusta.

Prisutdelningen sker klockan 15:00 på Göteborgs LS, Olof Palmes plats, Göteborg.

– För oss handlar det om att bryta en tystnadskultur och Civilkuragepriset är ytterligare ett tecken på att kommunen misslyckats med att isolera oss. Den här frågan handlar verkligen om civilkurage. Det är vi i personalen som själva säger ifrån, säger Iraj.

Motiveringen till 2013 års civilkuragepris lyder:

”Atbin och Iraj har målinriktat och systematiskt arbetat för en demokratisk arbetsplats, där det inte råder tystnad och alla är delaktiga i beslut och processer. De har byggt upp ett enat arbetarkollektiv, som har haft allas bästa för ögonen - såväl brukares och anhörigas som anställdas. De har inte låtit sig tystas, trots att de blivit motarbetade av ledningen.

I en tid där det blir allt mer tydligt att våra arbetsplatser inte omfattas av resten av samhällets demokratiska uppbyggnad, har Atbin och Iraj modigt och oförtröttligt tagit upp kampen mot tystnadskulturen som råder på arbetsplatserna.

Iraj och Atbin är värdiga mottagare av civilkuragepriset till minne av Björn Söderberg. Vi hoppas att fler följer deras exempel och bryter tystnaden på arbetsplatserna. Vi behöver alla ta ställning och stå upp för det vi vet är rätt. Det är att visa civilkurage.”

Civilkuragets dag firas på följande orter 12 oktober:

Stockholm:18:00 Medborgarplatsen, sedan fackeltåg till La Mano. Jan Hammarlund sjunger och talare är bland andra SAC:s generalsekreterare Liv Marend och den grekiska organisationen Antarsya.

Göteborg:15:00 Göteborgs LS, Olof Palmes plats. Prisutdelning. Atbin Kyan och Iraj Yekerusta deltar.

Norrköping:14:00 Hörsalsparken

Östersund:10.30 Stjärntorget.

Uppsala:16.00 Ungdomens hus. SAC:s generalsekreterare Liv Marend talar.