Idag möttes bussförarna och Keolis i Arbetsdomstolen

I höstas beordrade Keolis bussförarna i Stockholm att köra runt med rasistisk reklam från Sverigedemokraterna. SAC:s driftsektion på Stockholmsbussarna satte sina fordon i blockad. För att försvara rätten att sprida rasistisk propaganda i kollektivtrafiken har Keolis stämt busssektionen på hundra tusen kronor. Idag möttes parterna i Arbetsdomstolen.

- Det gick bra, processen fortsätter. Bussarbetsgivarna begär helt orimliga summor. Sektionens linje är klar, sektionen har agerat utifrån sin tolkning av vad som är rätt, säger sektionens ombud John Nordmark.

- Keolis följer inte sina egna riktlinjer när de kräver att vi skulle köra bussarna fast det kunder innebära fara för både oss chaufförer, bussarna och våra resenärer. Keolis har gått emot sin egen policy och bidragit till normaliseringen av rasism. Efter valet har de våldsamma attackerna mot tiggare ökat. Senast för två dagar sedan blev en tiggare utsatt för en syraattack. Vi ångrar inte att vi agerade, säger en av sektionens medlemmar som deltog i den muntliga förberedelsen i Arbetsdomstolen tidigare idag.

En av förarna, Jorge Ortiz, skrev med egna ord i Aftonbladet om varför han vägrade köra med SD-reklamen.

Information in english

Läs mer på SBSS Facebooksida.

Driftsektionen skrev om syftet med blockaden och vikten av praktisk antirasistisk kamp i tidningen ETC och Stockholms Fria tidning.

Fler artiklar om blockaden och rättegången:

Stockholm direkt

Aktuellt Fokus

Arbetaren