Blockad stängde Berns på första maj

I Stockholm detog 2500 personer i SAC Syndikalisterna första majfirande. För att undvika att hundratals syndikalister skulle delta i den pågående blockaden mot Berns valde nöjespalatset att stänga restaurangen, avboka bandet Sour Grapes samt stänga nattklubben.

Syndikatet beräknar att detta kostat Berns mellan en halv och två miljoner kronor i förlorade biljettpriser, inträden och försäljning. Utanför ett öde nöjespalats vakade ett femtiotal blockadvakter under kvällen och natten för att informera ankommande gäster om varför Berns höll stängt.

Storstockholms Hotell och restaurangsyndikat har varit i konflikt med Berns i flera månader sedan sju städare på Berns hotell fått sparken på grund av sitt fackliga medlemskap. Städarna har tidigare kämpat för att få bl a vita löner, anställningskontrakt och rätt till föräldraledighet. Dessa grundläggande rättigheter vanns först genom fackliga blockader av Berns 2009.

Berns menar att man är oskyldiga eftersom man anlitat städarna genom ett bemanningsföretag, varigenom man alltså kunnat använda billig arbetskraft med usla villkor, kringgå anställningsskyddet enligt LAS och motverka facklig organisering. När bemanningsföretaget hävdade arbetsbrist valde Berns att endast erbjuda arbete till den som gick ur facket.

Storstockholms Hotell- och restaurangsyndikat accepterar inte denna ansvarsförskjutning utan kräver att Berns tar ansvar för de människor som arbetat på Berns i upp till tio års tid. Berns har utövat utpressning mot städarna genom att endast erbjuda fortsatt arbete åt den som lämnar facket. Därigenom har man i praktiken satt sin mångåriga personal i blockad. Berns har inte varit intresserade av att fortsätta erbjuda städarna arbete, ens under löften om fredsplikt från fackets sida. Facket svarar nu upp med att sätta Berns verksamhet i blockad.

Frågan om bemanningsföretagens urholkande av LAS och sättet de kan användas för att motverka facklig organisering är en av de viktigaste frågorna på svensk arbetsmarknad just nu. Inför årets avtalsrörelse gjorde SIFO en undersökning som visade att 8 av 10 LO-medlemmar var beredda att strejka för att stoppa denna utveckling. I likhet med dem säger Storstockholms Hotell och restaurangsyndikat:

"Ja till fasta jobb – Nej till bemanningsföretag!"

Blockaderna fortsätter och utökas tills dess att städarna återanställs.

Storstockholms Hotell och restaurangsyndikat