Över hundra personer blockerade Berns

Den tionde April utökades blockaderna av Stockholmskrogen Berns salonger. 117 blockadvakter bildade en levande mur runt restaurangen och uppmanade alla kunder att solidarisera sig med städarnas kamp.

Blockadvakterna uppmanade kunderna respektera den fackliga blockaden och besöka en annan restaurang. Många kunder vände då om och andra slöt upp i själva blockadkedjan. Under aktionen fick syndikatet också en handfull nya medlemmar.

Berns har satt fackligt ansluten städpersonal i blockad. Facket sätter därför Berns verksamhet i blockad.

Berns salonger är satta i facklig blockad. Det betyder att facket avråder alla kunder från att stödja Berns genom att gå in och spendera sina pengar där. Det finns många andra uteställen i närheten, t ex kring Stureplan. Anledningen till blockaden är att företaget sparkat sina lokalvårdare för att de organiserat sig och krävt arbetsvillkor i enlighet med svensk arbetsrätt. Om du går på Berns ikväll minskar du städarnas chans att få tillbaka sina jobb.

Krävde svensk arbetsrätt – då blev Berns städare sparkade.

Berns har under många år undvikt att anställa städare själva utan har istället satt i system att anlita dem via olika bemanningsföretag. Detta har motverkat facklig organisering men framförallt medfört att Berns försökt svära sig fria från ansvar för arbetsvillkoren, som varit mycket sämre än vad svensk arbetsrätt föreskriver.Några av städarna, anställda genom bemanningsföretaget NCA, gick med i facket för att bl a kräva lagenliga anställningskontrakt, rätt till föräldraledighet och korrekta arbetsscheman.

Först när Berns satts i blockad 2009 vann de dessa grundläggande rättigheter. Bemanningsföretaget lades då ner på grund av ”arbetsbrist” och istället tog Berns själv över städningen. Ingen av de fackligt anslutna erbjöds stanna kvar, trots att de jobbat på Berns i upp till tio år.

Det är uppenbart att Berns velat bli av med städarna och facket, särskilt som städarna själva bildade ett kooperativ som Berns avböjde att anlita. Den enda av städarna som erbjöds arbete var en person som lämnade facket och agerade strejkbrytare i konflikten för lagliga arbetsvillkor. Städarna kämpar nu gemensamt för att få tillbaka sina jobb och för att inte låta företaget komma undan med sitt skamgrepp. Berns har satt sin fackligt anslutna städpersonal i blockad. Vi sätter därför Berns verksamhet i blockad.

Bemanningsföretag möjliggör exploatering

Berns har använt bemanningsföretaget NCA för att låta städare arbeta för ett billigt pris, utan att Berns behövt ta något ansvar. Nu använder man bemanningsstrukturen för att bli av med dem sedan de vunnit fajten för sina rättigheter. Berns stoltserar med att städarna aldrig varit anställda på företaget, trots att de jobbat härinne, med att städa Berns lokaler, i upp till tio år.

Frågor och svar:

Har städarna aldrig jobbat på Berns?

De har städat på Berns i upp till tio år. Men Berns har satt i system att anlita olika bemanningsföretag. Det har gjort det möjligt för företaget att hålla sig med städare som arbetat under olagligt usla förhållanden.

Finns det annan personal med förtur till jobben?

Berns har nu anställt ny personal. Den enda av de urpsrungliga städarna som erbjudits jobb är en person som agerade strejkbrytare i kampen för lagliga villkor. Städarna som nu kämpar för att få tillbaka sina jobb är de som städat längst på Berns, flera upp till tio år.

Är det sant att städarna saknade anställningskontrakt?

Ja. De var anställda av bemanningsföretaget NCA på 0.00 % fast tjänst. Det är ingen riktig anställning. De kallades in utan reglering, ofta samma dag och tilläts inte ta föräldraledighet.