Tal av Stockholms LS

8 mars 2019 höll Stockholms LS tal på Sergels torg. Här får du del av det!

Hej!

Förra åttonde mars var en historisk dag för feminismen. 6 miljoner kvinnor och icke binära i åldrar från alla yrken och från alla etniciteter lade ner arbetet hemma, på skolor och på sina arbetsplatser. Dom lät också bli att konsumera under flera timmar. Syftet med strejken var att synliggöra kvinnors roll i samhället och att visa på att om kvinnor slutar jobba så stannar världen. Syftet var att protestera mot mäns systematiska våld mot kvinnor som understöds av patriarkala strukturer. Syftet var att vägra behandlas som andra klassen medborgare genom att exempelvis på lägre lön än män bara för att vi har fitta. Det här var tre anledningar till varför kvinnor strejkade förra året tre anledningar av tvåhundra som finns listade i manifestet för kvinnostrejken.

Dom sex miljoner kvinnorna som jag pratar om lever i Spanien och strejken slog hårt mot flera sektorer i samhället. Inom järnvägen ställdes över hundra tåg in. Inom utbildningssektorn lade 93% av Kanarieöarnas universitetsanställda ner arbetet och strejken slog även hårt mot handeln bland annat genom minskade inkomster. Något som fick den nationella högern i Spanien att anklaga kvinnorna för att försöka störta staten. Utöver dom sex miljoner kvinnorna som strejkade så var 11 miljoner människor, av alla slag, som deltog i demonstrationer över hela Spanien för att få slut på patriarkatet.

Så, vad har strejken gett för konkreta resultat? Den största och tydligaste förändringen är att man pratar om feminism överallt i Spanien nu. Man kan inte gå på ett kafé, prata politik eller sätta på tv:n utan att feministiska frågor diskuteras. Detta sprider sig självklart till politiker och makthavare eftersom de förstår att för att vinna röster och därmed försöka behålla makten så måste de diskutera lösningar. Dessutom har många kända personligheter i Spanien i kölvattnet av den offentliga debatten börjat kalla sig för feminister vilket gör att idén om ett jämställt samhälle inte längre känns så radikal. En annan stor och viktig förändring är att människor har börjat ansluta sig till facket och insett vikten av organisering på just arbetsplatsen vikten av solidaritet. I princip alla fack i Spanien har varslat om kvinnostrejk.

Jag har pratat om Spanien nu men utöver Spanien så var genomfördes det strejker i 170 länder till runt om i världen. Och idag strejkar alla kvinnor anslutna till facket i Spanien i 24 timmar. Inför dagens demo har jag försökt att räkna i hur många länder det genomförs strejker idag men det är så många och det ansluts städer hela tiden och det är svårt att få överblick. Men jag kan nämna att det kommer att vara strejk i Kenya, i Nicaragua i Lettland och även vi kvinnor från SAC strejkar idag.

Att strejken är ett av våra starkaste vapen råder det ingen tvekan om. 8M-rörelsen vet det. Makthavare vet det och det ser vi tydliga exempel på här i Sverige där man försöker göra inskränkningar av strejkrätten. Hamnarbetarna vet det efter den fetaste segern för arbetarklassen i Sverige på länge och de strejkade. Frågan är: vet vi det? Vi fem miljoner kvinnor som lever här.  Är vi beredda att försvara den och därmed våra rättigheter och chansen till ett jämställt samhälle? Svaret är givet. Vi är redo!

Låt oss fortsätta i spåren av kämpande systrar kvinnor som slagits för frihetens sak genom att redan på måndag börja att arbeta för att förhindra inskränkningar av strejkrätten som kommer att begränsa våra möjligheter att på ett solidariskt sätt organisera oss och för en fet kvinnostrejk 2020.  Prata med era arbetskamrater och vänner. Organisera er! Det här är bara början.

Tack!