Civilkuragepriset

Varje år den 12 oktober delar SAC ut Civilkuragepriset till en person som stått upp mot missförhållanden på sin arbetsplats.

Till Björn Söderbergs minne

Priset instiftades till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg som blev mördad av nazister i sitt hem 1999. Anledningen var att han vågat slå larm om att en ledande nazist fått förtroendeuppdrag i Handelsanställdas förbund. Lördagen den 23 oktober 1999 slöt närmare 45 000 personer upp över hela landet för att hedra minnet av Björn Söderberg. I Stockholm samlade SAC och den övriga fackföreningsrörelsen uppemot 20 000personer på Medborgarplatsen till en av de största anti-fascistiska samlingarna i modern tid.

Björn-Söderberg-1998

Björn Söderberg, 1998

Vinnaren av 2017-års civilkuragepris var Lisen Brunberg, en före detta provanställd tillika skyddsombud på Attendos LSS-boende i Partille. Hon tilldelas priset för att hon trots sin osäkra anställning agerade när säkerheten brast på hennes arbetsplats. Hennes anmärkningar rörde ensamarbete nattetid, något som innebar fara och som på ett annat privat boende i samma län ledde till en anställd kvinnas död. Men istället för att sätta in extra personal på boendet valde Attendo att lösa problemet genom att utrusta ensamarbetande personal med överfallslarm och ett lås till knivlådan. Det var otillräckligt enligt Kommunal, som också agerade på Lisen Brunbergs indicierapporter genom att lägga ett skyddsstopp på ensamarbete nattetid.

En tid senare fick Lisen Brunberg beskedet att hon inte fick jobba kvar. Detta var dagen innan hennes provanställning gick ut och hon skulle fått en fast anställning på boendet. För Lisen kom det som en chock; hon var en mycket omtyckt och kompetent medarbetare som tidigare fått beröm från chefer och medarbetare. Det mesta tyder på att det var hennes roll som skyddsombud som fick henne avskedad.

Det hade varit enkelt för Lisen Brunberg att blunda för säkerhetsproblemen och väntat med att rapportera bristerna tills hon blivit fast anställd. Men trots att hon riskerade sin anställning – och därigenom sin ekonomiska trygghet – valde hon att agera osjälviskt och solidariskt med sina arbetskamrater och de boende. En sådan solidaritet blir mer och mer sällsynt i tider som dessa när allt fler har osäkra anställningar och rädslan för att säga emot sina chefer ökar. Därför ansåg SAC:s Centralkommitté att Lisen Brunberg var en värdig vinnare till 2017-års civilkuragepris. Priset delades ut på Göteborgs LS lokal.

Pristagare:

2017: Lisen Brunberg
2016: Leo Heyman
2015: (Inget pris delades ut)
2014: Daria Bogdanska
2013: Atbin Kyan och Iraj Yekerusta
2012: Warrent Lorena Estrada Lara
2011: Linda Moestam
2009: Arbetarna på Lagena distribution
2008: Niklas Svenlin
2007: Amalia Alvarez
2005: Lina Billberg
2004: Anita Noorai Aggarwai
2002: Brevbärare i Mölndal
2001: Fredrik Pettersson
2000: Amanuel Asmelash

Bidrag till Björn Söderbergs minnesfond:
 PlusGiro: 80 99 23-6, märk talongen: Björn Söderberg

Civilkuragepriset

Till minne av Björn Söderberg

Mordet på syndikalisten Björn Söderberg har chockerat alla demokratiskt sinnade människor i Sverige. Inom SAC sörjer vi en god kamrat och en engagerad medlem och medmänniska.

Björn Söderbergs minnesfond

Den 12:e oktober 1999 mördades Björn Söderberg brutalt utanför dörren till sitt hem i Sätra i Stockholm. Två gärningsmän har nu dömts för mordet som enligt Svea Hovrätt utfördes som en hämnd för att Björn Söderberg avslöjat att en nazist valts in i den lokala fackklubbens styrelse.

Stadgar för Björn Söderbergs minnesfond

Antagna av SACs Centralkommitté samlad till möte maj 2000.

20 000 mot fascistiskt våld

Lördagen den 23 oktober 1999 samlade SAC och den övriga fackföreningsrörelsen uppemot 20 000 personer på Medborgarplatsen i Stockholm till en av de största anti-fascistiska samlingarna i modern tid.

Amanuel Asmelash

SAC-Syndikalisterna har beslutat att utdela första Civilkuragepriset ur Björn Söderbergs minnesfond till Amanuel Asmelash. Fonden syftar till att uppmärksamma och uppmuntra individers mod och civilkurage. Priset delas varje år ut till en person som på arbetsplatsen visat personligt mod och civilkurage i motståndet mot orättvisor och missförhållanden.

Fredrik Petterson

"Fredrik Pettersson har med ett särskilt mod öppet agerat mot nazistisk organisering på sin arbetsplats, Fagersta gymnasium, utan det stöd från skolans ledning som man kunnat önska. Trots misshandel och upprepade hot har Fredrik Pettersson inte vikt sig i kampen för ett öppet demokratiskt samhälle och har, på samma vis som Björn Söderberg därigenom visat det civilkurage som är grunden för vårt hopp om en bättre värld". Det skriver SAC:s Centralkommitté i sin motivering.

Brevbärarna i Mölndal

Seko-klubbens ordförande Sune Blomqvist åkte till Stockholm där han som representant för sina arbetskamrater mottog Civilkuragepriset i Medborgarhuset på Södermalm. Drygt 100 personer hade samlats för att lyssna på tal, en paneldebatt, musik och för att se själva prisutdelningen. Blomqvist sade att han och arbetskamraterna var både överraskade och glada för utmärkelsen.

Anita Noorai Aggarwal

Årets Civilkuragepris går till Anita Noorai Aggarwal. Hon får priset för sin envisa och modiga kamp på städföretaget Accent.

Lina Billberg

Civilkuragepriset till minne av syndikalisten Björn Söderberg, går i år till Lina Billberg, personlig assistent och tidigare anställd av företaget Sydassistans i Malmö.

Amalia Alvarez

Amalia Alvarez från Malmös Social- och Vårdsyndikat får årets civilkuragepris, till minne av Björn Söderberg för att ha kämpat mot de rasistiska och sexistiska trakasserierna på sin arbetsplats.

Civilkuragepriset 2008

Niklas Svenlin från Umeå LS får årets civilkuragepris, till minne av Björn Söderberg för att han på sin arbetsplats startat en rikstäckande diskussion om pornografi.

Minns Björn Söderberg

Den 12 oktober är det 10 år sedan syndikalisten Björn Söderberg attackerades i sitt hem och mördades av nazister. Vi högtidlighåller hans minne med en manifestation måndagen 12 oktober. Samling på Medborgarplatsen kl. 18.00.