Civilkuragepriset

Varje år den 12 oktober delar SAC ut Civilkuragepriset till en person som stått upp mot missförhållanden på sin arbetsplats.

Till Björn Söderbergs minne

Priset instiftades till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg som blev mördad av nazister i sitt hem 1999. Anledningen var att han vågat slå larm om att en ledande nazist fått förtroendeuppdrag i Handelsanställdas förbund.

Prissumman från och med år 2019 är 10 000 kronor.

Lördagen den 23 oktober 1999 slöt närmare 45 000 personer upp över hela landet för att hedra minnet av Björn Söderberg. I Stockholm samlade SAC och den övriga fackföreningsrörelsen uppemot 20 000 personer på Medborgarplatsen till en av de största anti-fascistiska samlingarna i modern tid.

Björn-Söderberg-1998

Björn Söderberg, 1998

Civilkuragepriset 2019
Det tjugonde civilkuragepriset, instiftat till minne av Björn Söderberg, tilldelas Anna-Karin Engström, boendestödjare vid Vårby allé. På en arbetsplats där personalen dagligen utsätts för fysiskt våld, där tio kollegor de senaste månaderna har fått allvarliga skador såsom kotkompressioner, skelettskador och handfrakturer, har Anna-Karin tagit striden, vågat vara obekväm och trätt fram i en repressiv miljö och krävt upprättelse mot en påbjudande machokultur som förmildrar att de dagligen riskerar sitt liv för att utföra sitt arbete.

På en arbetsplats där de med ansvar, verksamhetschefen såväl som huvudskyddsombud, blundar för problemen, slår dövörat till och tonar ned allvaret har Anna-Karin lyft fram personalens röst och dagliga erfarenheter och inte accepterat annat än den absolut lägsta nivån av anständighet: att ingen skall behöva riskera liv och hälsa för att göra sitt jobb.

SAC presenterar stolt Anna-Karin Engström som mottagare av civilkuragepriset 2019. Ett reportage om Anna-Karin finns här.

Pristagare:

2019: Anna-Karin Engström
2018: Daniel Asplund
2017: Lisen Brunberg
2016: Leo Heyman
2015: (Inget pris delades ut)
2014: Daria Bogdanska
2013: Atbin Kyan och Iraj Yekerusta
2012: Warrent Lorena Estrada Lara
2011: Linda Moestam
2009: Arbetarna på Lagena distribution
2008: Niklas Svenlin
2007: Amalia Alvarez
2005: Lina Billberg
2004: Anita Noorai Aggarwai
2002: Brevbärare i Mölndal
2001: Fredrik Pettersson
2000: Amanuel Asmelash

Bidrag till Björn Söderbergs minnesfond:
Bankgiro 598-8829, märk talongen: Björn Söderberg

Mer om Björn Söderberg, minnesfonden m.m

Civilkuragepriset

Till minne av Björn Söderberg

Mordet på syndikalisten Björn Söderberg har chockerat alla demokratiskt sinnade människor i Sverige. Inom SAC sörjer vi en god kamrat och en engagerad medlem och medmänniska.

Björn Söderbergs minnesfond

Den 12:e oktober 1999 mördades Björn Söderberg brutalt utanför dörren till sitt hem i Sätra i Stockholm. Två gärningsmän har nu dömts för mordet som enligt Svea Hovrätt utfördes som en hämnd för att Björn Söderberg avslöjat att en nazist valts in i den lokala fackklubbens styrelse.

Stadgar för Björn Söderbergs minnesfond

Antagna av SACs Centralkommitté samlad till möte maj 2000.

20 000 mot fascistiskt våld

Lördagen den 23 oktober 1999 samlade SAC och den övriga fackföreningsrörelsen uppemot 20 000 personer på Medborgarplatsen i Stockholm till en av de största anti-fascistiska samlingarna i modern tid.

Amanuel Asmelash

SAC-Syndikalisterna har beslutat att utdela första Civilkuragepriset ur Björn Söderbergs minnesfond till Amanuel Asmelash. Fonden syftar till att uppmärksamma och uppmuntra individers mod och civilkurage. Priset delas varje år ut till en person som på arbetsplatsen visat personligt mod och civilkurage i motståndet mot orättvisor och missförhållanden.

Fredrik Petterson

"Fredrik Pettersson har med ett särskilt mod öppet agerat mot nazistisk organisering på sin arbetsplats, Fagersta gymnasium, utan det stöd från skolans ledning som man kunnat önska. Trots misshandel och upprepade hot har Fredrik Pettersson inte vikt sig i kampen för ett öppet demokratiskt samhälle och har, på samma vis som Björn Söderberg därigenom visat det civilkurage som är grunden för vårt hopp om en bättre värld". Det skriver SAC:s Centralkommitté i sin motivering.

Brevbärarna i Mölndal

Seko-klubbens ordförande Sune Blomqvist åkte till Stockholm där han som representant för sina arbetskamrater mottog Civilkuragepriset i Medborgarhuset på Södermalm. Drygt 100 personer hade samlats för att lyssna på tal, en paneldebatt, musik och för att se själva prisutdelningen. Blomqvist sade att han och arbetskamraterna var både överraskade och glada för utmärkelsen.

Anita Noorai Aggarwal

Årets Civilkuragepris går till Anita Noorai Aggarwal. Hon får priset för sin envisa och modiga kamp på städföretaget Accent.

Lina Billberg

Civilkuragepriset till minne av syndikalisten Björn Söderberg, går i år till Lina Billberg, personlig assistent och tidigare anställd av företaget Sydassistans i Malmö.

Amalia Alvarez

Amalia Alvarez från Malmös Social- och Vårdsyndikat får årets civilkuragepris, till minne av Björn Söderberg för att ha kämpat mot de rasistiska och sexistiska trakasserierna på sin arbetsplats.

Civilkuragepriset 2008

Niklas Svenlin från Umeå LS får årets civilkuragepris, till minne av Björn Söderberg för att han på sin arbetsplats startat en rikstäckande diskussion om pornografi.

Minns Björn Söderberg

Den 12 oktober är det 10 år sedan syndikalisten Björn Söderberg attackerades i sitt hem och mördades av nazister. Vi högtidlighåller hans minne med en manifestation måndagen 12 oktober. Samling på Medborgarplatsen kl. 18.00.